AnnonsAnnonsering på Google - så fungerar Adwords

I Sverige är Google den absolut största sökmotorn. Det görs upp emot 40 miljoner sökningar varje dag på den svenska varianten av Google. Det gör Google mycket intressant ur ett annonseringssyfte. Det har självklart också Google själva insett. Sökmotorn erbjuder därför ett annonssystem genom vilket företag kan annonsera för sina produkter och tjänster direkt i sökresultaten. Detta system går under namnet Adwords.

Annonsering genom sökord

När en besökare gör en sökning på Google använder hon eller han så kallade sökord. Om besökaren är intresserad av att hitta en återförsäljare för dammsugare, skriver hon eller han förmodligen in sökordet ”dammsugare” följt av hemstaden eller länet. Genom denna sökning förväntar sig besökaren att få relevanta svar på sin fråga. De resultat som listas är utvalda för att vara de som bäst passar in på sökningen. Google upplåter emellertid även plats för annonsering i och omkring sökresultaten. Det som är speciellt med dessa annonser är att de överensstämmer med sökorden. Om ett företag verksamt inom dammsugarförsäljning är villigt att betala kan företaget få en framhävd position i sökresultaten.

Kostnad per klick

Till skillnad från annan annonsering på nätet (och i verkliga världen – tänk bara på TV-reklam och reklam i dagspress!) tar Google bara betalt för faktiska klick. En annonsvisning i sig kostar alltså inte pengar. Det är först när besökaren aktivt klickar på en annons som företaget bakom annonsen debiteras. Annonsering på Google genom Adwords är således en kostnadseffektiv variant av annonsering på nätet.

Stora anpassningsmöjligheter

Företag som vill använda sig av Adwords har stora möjligheter att skapa mycket avancerade kampanjer. Man kan till exempel precisera mycket begränsade målgrupper. Man kan också förbättra klickfrekvensen genom att lägga till så kallade negativa sökord. Det kan ta ett tag innan man förstår alla möjligheter som erbjuds. Med erfarenhet kan man dock uppnå mycket goda resultat med Adwords.Söker ni webbplatser att annonsera på? Kontakta Creamfile för annonsering och ta reda på aktuella annonsutrymmen och priser som passar just dig!